Er du klar for en miljøvennlig sommer?

Lever du miljøvennlig i sommer?

Det er ingen tvil om at de gode vanene i hverdagen har stor betydning for vårt karbon-fotavtrykk så hvorfor la det skli ut i sommerferien?

Kanskje har du allerede godt innarbeidede, miljøbevisste rutiner for resirkulering av avfallet ditt, bruk av handlenett på butikken, strømsparing  og sykling til jobben?

Det kan være mye å tenke på i en travel hverdag, men undersøkelser viser at en handling blir en vane når du har repetert den 13 ganger. Og så snart det har blitt en vane er den vond å vende og skjer nærmest på autopilot. Også uvanene.

Men hvorfor er det slik at selv de gode vanene er så mye lettere å vende i ferien? Hvorfor tar vi plutselig skylappene på og kaster alt avfallet i samme dunk på hytta? Hvorfor drar vi jorda rundt når vårt eget land har så mye å by på?

Moralsk frakobling og ansvarsfraskrivelse er to kritiske hindre på vår vei mot et fornybart og bærekraftig samfunn. Mange dytter ansvaret over på politikken, næringslivet og fagorganisasjonenes og tenker at egne handlinger spiller ingen rolle i den store sammenhengen. "Jeg er bare en dråpe i havet og har ingen makt til å skape endring". Sannheten er at hver dråpe er nødvendig for å skape et hav av endring.

I hverdagen bruker vi bil, sykkel eller tar beina fatt for å forflytte oss. Selv om flyreiser bare utgjør 0,3 % av vårt transportmiddel står de for 52 % av klimaeffekten. Visste du at du må kildesortere søppelet ditt i flere hundre år for å kompensere for klimagassutslipp som følge av én tur-retur flygning mellom Oslo og San Francisco?

I tillegg til å droppe utenlandsferien i år er det også mange andre ting du kan gjøre:

- Ikke kjøp nye klær til ferien, kjøp brukt eller bytt med andre som "heller ikke har noe å gå med"

- Gjenbruk er bra også når det gjelder fjorårets solbriller, hagemøbler, strandleker o.l.

- Bruk svanemerket solkrem som ikke er skadelig verken for deg, barna eller miljøet.

- Reduser avfallsmengden din ved å unngå bruk av engangsting som grill, glass, bestikk osv.

- Spis mindre kjøtt og bruk mer bærekraftige matvarer som fisk, frukt og grønnsaker på grillen.

Eta Energi ønsker alle en god, smart og grønn sommer!

No items found.