SOLHUSET: På solfylte dager produserer huset til Lars Løvstad og Karen Helgeland Qvale godt med elektrisk energi.
Foto: Linn Meldahl Haugesunds Avis

Produserer omtrent like mye som de bruker

Huset til vår kollega Karen og mannen Lars produserer omtrent like mye elektrisk energi som de bruker i løpet av et år.

Tekst av Vilde A Drevland Klyve, Haugesunds Avis 23.10.21.

STRØM: Familien flyttet inn i sitt nye hus i Salhusvegen i Haugesund for tre år siden. Taket deres består av plater med integrerte solceller. På solfylte dager kan familien høre en summelyd. Da vet de at det er god produksjon.

– Det har fungert bra. Vi merker ikke noe til det. De står bare der og produserer, forteller Karen Helgeland Qvale.

Da familien skulle bygge nytt, var miljø et viktig argument for dem. Det lønner seg nå. I 2021 har strømprisene vært skyhøye.

– Med høye strømpriser er det god økonomisk investering, men det vil jo variere veldig med strømprisene. Vi måtte uansett ha tak på huset, og gikk for plater med integrerte solceller. Dessuten syntes vi det var fint, sier hun, og oppsummerer:

– Det var fint, bra for miljøet og til slutt økonomisk.

Sparer tre fjerdedeler

I tillegg har de en del energiløsninger som sparer energi i huset også. Solcellene produserer elektrisk energi til stikkontakter og varmepumpa, og annet i huset. Varmepumpa utnytter varme fra grunnen via borehull. Den varmer opp rommene via vannbåren varme, og forvarmer vannet i varmtvannstanken.

– Man får mye igjen for den elektrisiteten man putter i en varmepumpe, sier Qvale og anslår at de sparer tre fjerdedeler på oppvarmingen ved å ha varmepumpe.

Overskuddet fra produksjonen til solcellene går ut på nettet til Haugaland Kraft, men hentes tilbake i perioder hvor familien bruker mer strøm enn de produserer.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Haugaland Kraft, sier Qvale.

Bilde av Karen Helgeland Qvale
Karen Helgeland Qvale
Energikurator / Siv. Ing. Energi og miljø